În plin Val 4 al pandemiei, autoritățile din România testează mai puțin decât o făceau anul trecut. Biostatistician: „Este o neglijență incalificabilă!”

În plin Val 4 al pandemiei, autoritățile din România testează mai puțin decât o făceau anul trecut. Biostatistician: „Este o neglijență incalificabilă!”
Imagine: Arhivă Gândul
Publicat: 15/10/2021, 10:25

Biostatisticianul Octavian Jurma arată că autoritățile sanitare fac teste RT-PCR, în plin Val 4 al pandemiei, la un nivel și mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, în Valul 2. Cercetătorul e de părere că eliminarea testelor din certificatul digital european a determinat o scădere abruptă a cererii pentru efectuarea testelor private. Testarea – efectuată de autorități sau la cerere, în regim privat – are un impact direct asupra calculului incidenței în județe, astfel că imaginea realității epidemiologice din România este distorsionată.

„Acum testăm mai puțin în cadrul programului național decât testam în octombrie 2020. În această săptămână mi-a atras  atenția plafonarea testelor clinice, în contextul în care săptămâna trecută testele private au fost puternic inhibate de decizia de fi eliminate dintre criteriile de validare a certificatului verde. Numărul de teste RT-PCR din programul național a fost mai mic decât numărul de cazuri. Cu alte cuvinte, dacă nu am avea testele private și testele rapide am fi avut ieri (miercuri, 13 octombrie – n.r.) rata de pozitivare de 100% a celor 14.475 de teste clinice făcute și am fi confirmat doar 14.475 cazuri noi, în loc de cele 15.733 cazuri noi confirmate. Astăzi (joi, 14 octombrie – n.r.) situația s-a repetat și am avut curiozitatea să suprapun graficul cazurilor noi peste graficul testelor”, scrie dr. Octavian Jurma.

Cât au testat autoritățile anul trecut și la ce nivel este testarea în prezent

Biostatisticianul arată că începând cu 2 octombrie 2021, pandemia a depășit capacitatea (sau disponibilitatea) guvernului de a monitoriza evoluția valului pandemic.

„Curba cazurilor noi (curba roșie) a depășit în 2 octombrie curbă testelor RT-PCR din programul național și crește în continuare mult mai repede decât numărul de teste clinice. Este o situație de neglijență incalificabilă care pune sub semnul întrebării corespondență dintre curbă oficială și curbă reală a cazurilor noi. Nu doar că nu ținem pasul cu pandemia în privința testelor dar nici măcar nu mai încercăm să ținem pasul cu pandemia. Deși numărul de cazuri continuă să crească accelerat, numărul de teste RT-PCR din programul național s-a plafonat la o medie de 12.000 de teste pe zi. Singurul motiv pentru care mai detectăm peste 12.000 de cazuri pe zi sunt testele rapide și testele private. 106,9% – Acesta ar fi rata de pozitivare azi dacă am fi avut doar testele RT-PCR făcute în cadrul programului național (teste clinice). Am mai publicat acest grafic al testelor clinice că să demonstrez că efortul de testare făcut de actualul guvern este mai mic decât cel făcut de guvernul Orban, care era oricum insuficient pentru funcția preventivă a testelor”, arată biostatisticianul.

Cum s-ar putea obține „din pix” un platou epidemilogic în Valul 4

Dr. Octavian Jurma e de părere că autoritățile ar putea raporta un platou epidemiologic reducând și mai mult nivelul testării – de care depinde și calculul incidenței cazurilor COVID-19 pe județe, principalul indicator în funcție de care se iau sau nu se iau măsuri.

Tot ce are de făcut guvernul pentru a plafona numărul de cazuri raportate oficial și a obține o scădere este să inhibe cumva testele private care le-a încurcat socotelile în ultimele săptămâni. Eliminarea testelor din certificatul verde lovește exact în testele private care se fac pentru a permite persoanelor nevaccinate să funcționeze relativ normal în societate. Efectele se văd deja pentru că acesta este exact segmentul care am demonstrat într-un articol precedent că a scăzut săptămâna trecută după 4 săptămâni de creștere. Obținerea unui platou chiar și la 15.000 de cazuri pe zi va fi prezentat ca o victorie. Chiar dacă un asemenea platou nu va ajută cu nimic situația din spitalele strivite de valul de bolnavi, platoul îi va ajută politic să amâne și mai mult niște măsuri care erau urgențe încă de acum 4 săptămâni. Ca să folosesc o parabolă, nu contează dacă ești cu capul la 1 metru sau la 10 metri sub apă pentru că, la final, nu contează adâncimea, ci timpul petrecut cu capul sub apă”, spune dr. Octavian Jurma.

În plus, alocarea cazurilor pe județe se face cu întârziere, deoarece DSP-urile nu fac anchetele epidemiologice în timp util. Din acest motiv în „coșul” zilnic de cazuri nealocate din rapoartele Grupului de Comunicare Strategică figurează peste 20.000 de români depistați pozitiv, dar care nu au fost atribuiți județelor din care provin.

Mai mult, după ce că testăm puțin, alocarea pe județe este tot mai întârziată. Astăzi s-au acumulat 22.686 de cazuri raportate național, dar care nu sunt încă alocate pe județe. Acest lucru face că incidența pe județe să nu fie doar raportată cu 3 zile mai târziu, dar și mult subestimată. (…)  Dacă 16.383 dintre aceste cazuri s-ar fi alocat astăzi pe județe, ele s-ar fi scăzut din numărul de cazuri noi raportate azi la nivel național și primul ministru ar fi putut anunța triumfător că România a înregistrat 0 (zero) cazuri noi și valul 4 s-a terminat, chiar dacă suma cazurilor raportate pe județe ar fi urcat la 32.188 în acest caz ipotetic, iar creșterea ar reveni a două zi în zona celor 15.000 de cazuri zilnice. Dacă recalculăm rată de pozitivare de astăzi (joi, 14 octombrie) luând în considerare un randament de 50% al testelor rapide rezultă o rată de pozitivare de 34% față de cea de 24% calculată la toate testele fără diferențiere”, mai arată biostatisticianul.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Pedeapsa primită de un american după ce și-a îngropat soția de vie
×